Selecteer uw land of regio in het menu of door te klikken op de wereldkaart *
Country Selector Alternate Image
Oplossingen
 
 
 

Ruma Rubber realiseert forse energiebesparing met Altivar frequentieregelaar

 
 

Ruma Rubber maakt rubberen onderdelen voor industriële toepassingen. De core business van de Hoogeveense fabriek
is het (opnieuw) bekleden van walsen met rubber. Daarnaast
maakt het bedrijf rubberen vormproducten. Geen
massaproducten, maar specialistische toepassingen. Ruma
Rubber beschikt over een eigen laboratorium en een research
& developmentteam. Er worden 300 soorten rubbers toegepast. De samenstelling wordt precies afgestemd op de gewenste producteigenschappen
 

Het rubber komt als grote klompen binnen. Op de mengwals worden de vereiste stoffen toegevoegd en met het rubber gemengd. Daarna volgen de nodige bewerkingen. Ruma Rubber maakt producten voor klanten in allerlei

branches en allerlei toepassingen: van automotive, olie- en gaswinning tot staalindustrie en producten voor kopieermachines in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Azië, Canada, Amerika en Rusland.

In het kader van Energie-Effiency heeft Ruma Rubber de grootste energieverbruikers aangepakt. Een extrudermachine waarmee stalen walsen bekleed worden met rubber dateerde van 1976 is volledig ontmanteld tot aan de bodemplaat en opnieuw opgebouwd met o.a. de Altivar 71, een frequentieregelaar van Schneider Electric.

De Power Removal (PWR) functie zorgt ervoor dat de motor geen koppel meer levert door het draaiveld weg te nemen. De PWR functie is SIL2 gecertificeerd. Eén van de voordelen is dat geen extra contactoren nodig zijn om een voldoende veiligheidsniveau te realiseren. Bovendien was de Altivar met zijn uitgebreide functionaliteit uitermate geschikt voor de toepassing: het verschuiven van de wals tijdens het omwikkelen met preciés de juiste snelheid. Daarnaast is de Altivar heel gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te programmeren. Het display en de menu's zijn overzichtelijk en toegankelijk. Dankzij de Altivar wist Ruma Rubber bij verschillende machines het piekvermogen af te vlakken. De machines starten geleidelijk op. Bij de draaibanken bijvoorbeeld, waarop walsen geslepen worden, leverde de Altivar 71 niet alleen een energiebesparing op. Voorheen werd de motor inééns geactiveerd met als gevolgd dat de wals op het tapeinde ging slippen. Nu komt de wals langzaam op toeren en wordt beschadiging voorkomen. De Altivar bepaalt het koppel. Hij ziet als het ware of de wals meekomt met de draaibank. Door die perfecte toerenbeheersing kon ook de kwaliteit van het slijpen verbeterd worden.

Bij de afzuiger, de grootste energieverbruiker bij Ruma Rubber, is de Ativar 61 toegepast. Deze is specifiek ontwikkeld voor pompen en afzuigsystemen. De afzuiger start nu geleidelijk op. De frequentie is in plaats van op 50 hertz afgesteld op 45 hertz. Dat bleek voldoende te zijn om goed te kunnen functioneren en levert een besparing op van duizend euro op de energienota.

 

  
 
Meer info

Meer info 

Verzoek om informatie over oplossingen, producten en diensten

Operator van het Customer Care Center aan de telefoon