Selecteer uw land of regio in het menu of door te klikken op de wereldkaart *
Country Selector Alternate Image
Mijnbouw, mineralen, metaalindustrie
 
 
 

Toepassing: Energietarieven optimaliseren

 
 

Nadelen en drijfveren

Het minimaliseren van risico en het maximaliseren van waarde door stabiele energiecontracten te stipuleren is een hoge prioriteit voor energiebeheerders en leidinggevenden. Door de voordeligste overeenkomsten te sluiten en te investeren in regelingen die het best gebruik maken van beschikbare tarieven kunnen klanten de kosten van gebruikte energie optimaliseren.

Hoe kan een klant energie efficiënter beheren?

  • Door de analyse van de structuren van energietarieven, het verzamelen van gegevens over het verbruik, en het doen van voorwaardelijke analyses kunnen energiebeheerders een aanmerkelijke invloed uitoefenen op de globale totstandkoming van financiële contracten met energieleveranciers. De koper is sterk in het voordeel bij contractonderhandelingen wanneer hij begrijpt hoe de energie van een faciliteit verbruikt, gebruikt en ingekocht wordt . Energiebeheerders gebruiken deze energieverwervingsanalyse bij de onderhandelingen en consolideren meerdere faciliteiten om de financiële effecten van energie-inkoop op het bedrijf als geheel te verzachten.

  • Afhankelijk van de tarieven die de leveranciers bieden en het verbruik waarop de klant invloed kan uitoefenen, kunnen gebruikers op een aantal manieren energiekosten verlagen. .

  • De kosten van piekverbruik kunnen verlaagd worden door een naderende piek te detecteren, en niet-essentieel verbruik naar een andere periode te verschuiven. Het verlagen van pieken kan ook bereikt worden door extra stroom ter plekke op te wekken, zodat er geen piek ontstaat bij de leverancier, en er geen verbruik naar een andere periode hoeft te worden verschoven.

  • Klanten kunnen ook profiteren van tarieven die geboden worden door leveranciers die te weinig capaciteit hebben, of hoge marginale productiekosten, bijvoorbeeld in de hete zomermaanden. Een overeenkomst over beperkt gebruik geeft de klant de gelegenheid te profiteren van aantrekkelijke energieprijzen. In ruil daarvoor verlaagt de gebruiker het verbruik tijdelijk wanneer de leverancier daarom vraagt.

  • Een andere prikkel voor klanten die hun verbruik kunnen verplaatsen naar goedkopere momenten van de dag om zo hun energierekening te verlagen zijn gedifferentieerde prijzen naar verbruiksmoment.

  • Het voorkomen van toeslagen voor reactieve energie is ook een manier om kosten te optimaliseren.  Inductieve gebruikers zoals transformatoren en motoren gebruiken niet alleen echte energie, maar ook reactieve energie. Dit soort gebruikers neemt energie op gedurende een deel van de wisselstroomcyclus, die opgeslagen wordt in het magnetische of elektrische veld van het apparaat. Deze energie wordt vervolgens teruggegeven aan de bron gedurende het andere deel van de cyclus. Leveranciers moeten capaciteit vrijmaken om deze reactieve energie op te kunnen nemen. In toenemende mate verschijnen er dan ook toeslagen voor reactieve energie op energierekeningen. Als ook uw tarief toeslagen voor reactieve energie omvat, kan powerfactor-correctie een manier zijn om uw factuur hiervan te ontdoen.